Dezvoltare personala

3 surse ale fericirii care nu depind de oameni sau de lucruri

  • 3 mai 2017

Este extrem de important sa gasesti surse de fericire in viata, surse care nu sunt conditionate de oameni sau de lucruri.

De ce? Pentru ca nu poti intotdeauna sa te bazezi ca anumiti oameni sau anumite lucruri vor fi acolo pentru tine tot timpul. Daca fericirea ta este conditionata de ceva sau cineva, va fi prea dureros pentru tine cand ei nu vor mai fi. Vei simti ca ti-ai pierdut fericirea.

Oamenii vin si pleaca. Probabil nu iti petreci timpul cu aceiasi oameni cu care ieseai in urma cu 10-15 ani, si probabil nu iti vei petrece timp cu aceiasi oameni nici peste 10-15 ani. Relatiile se schimba: oamenii se muta in alt oras sau in alta tara, isi schimba job-urile, mor sau pur simplu pierzi legatura cu ei de-a lungul timpului.

Lucrurile vin si pleaca.  Masina ta noua la un moment dat se va strica. Telefonul tau nou nu va mai fi la moda. La fel si laptopul. Pierzi lucruri. Uiti. Esti foarte entuziasmat cand cumperi ceva nou si apoi iti trece.

Cand fericirea ta este conditionata de anumite lucruri care sunt in continua schimbare, vei fi prins in acele “suisuri” si “coborasuri”.  In anumite momente este extrem de important pentru tine sa ai surse de fericire care nu sunt conditionate de nimeni si nimic in exteriorul tau, ci doar de tine. Iata care ar putea fi aceste surse:

  1. Sa inveti ceva nou

Intotdeauna exista ceva nou de invatat si de explorat in aceasta lume. Eu personal am avut zile intregi in care am fost absorbita  cu totul in diverse subiecte din domeniul psihologiei, economiei, istoriei si filosofiei.

Cei mai multi oameni invata ceva nou din domeniul in care profeseaza. Dar nu este indeajuns pentru ca ai nevoie sa te detasezi de ceea ce faci in viata de zi cu zi. Lucrurile noi pe care le descoperi te ajuta sa te dezvolti ca fiinta umana.

Nu trebuie sa fie ceva complicat. Este suficient sa iti aduca bucurie si satisfactie ca azi ai invatat ceva nou, si cu cat esti mai interesat de acel domeniu cu atat satisfactia ta va fi mai mare.

Invata o reteta noua, inscrie-te la un curs de dans, picteaza (chiar daca nu te pricepi), du-te la olarit. Nu conteaza ce alegi. Important e sa fie ceva care sa iti placa si cu care sa te simti bine. Este extraordinar de benefic pentru stima de sine si pentru creier.

Majoritatea oamenilor, dupa ce termina studiile, se opresc in a mai invata ceva si citesc rar, dar mintea ta inca e capabila sa absoarba informatii noi. Hraneste-o!

  1. Implinirea unor dorinte

Acestea nu trebuie sa aiba legatura cu casa si cu job-ul, nici cu lucruri materiale.

Nici macar nu trebuie sa ai vreun beneficiu material din aceste dorinte, doar beneficiu emotional. Ti-ai dorit vreodata sa scrii o carte? Sa deschizi un blog? Sa faci poze naturii? Sa calatoresti? Sa creezi un cantec? Sa inveti sa canti la un intrument muzical?

Si ce daca nu esti scriitor? Si ce daca nu ai talent muzical? Sau talent fotografic?  Daca tu ti-ai dorit vreodata sa incerci, implineste-ti dorintele! Pentru tine si pentru propria bucurie si stare de bine.

Ce hobby ai si nu l-ai practicat de ceva vreme pe motiv ca nu ai timp? Daca iti doresti cu adevarat iti faci timp. Iti rogi parintii sau pe partener sa aiba grija de copii 2-3 ore cat esti plecat. Vor fi bine, te asigur. Implinirea ta interioara va fi reflectata si asupra lor, asupra relatiei tale. Incheie un pact cu partenerul tau: cand el isi doreste sa mearga undeva, vei sta tu cu copiii si invers.

Daca este un hobby pe care sa il puteti face intreaga familie, de ce nu? Distrati-va! Merge-ti la patinoar, cu rolele, cu bicicletele, cu sania. De obicei parintii merg in parc si sunt participanti pasivi la activitatile copiilor. Se uita de pe margine cum ei merg cu patinele sau cu bicicletele. Data viitoare implica-te! Nu stii sa mergi cu patinele? Nu-i nimic. Invata!

Am pus accent pe activitatile in familie, pentru ca de obicei parintii sunt cei care se plang cel mai mult de lipsa timpului si de faptul ca nu mai au cand sa faca activitatile pe care le iubesc.

  1. Opreste-te si apreciaza

Multi oameni sunt in cautarea fericirii toata viata, fara sa realizeze ca a fost acolo tot timpul. Opreste-te din ceea ce faci si apreciaza lucrurile asa cum sunt acum, fara a-ti dori mereu sa le schimbi.

Cand a fost ultima oara cand ai stat pur si simplu si te-ai uitat la stele – fiind fericit in acel moment si loc. Trebuie sa gasesti satisfactie si in experientele marunte de zi cu zi.

Se spune ca fericirea este o stare interioara si asta asa este. Nu este un cliseu, este un adevar si poti sa te antrenezi sa crezi si tu asta.

[mailerlite_form form_id=2]

Facebook Comments
Distribuie daca ti-a placut:

No Comments Found

Inline
Inline