Dezvoltare personala

Cum sa folosesti frica in favoarea ta?

  • 11 august 2017
frica

Frica exista mereu in vietile noastre : frica de esec, frica de respingere, frica de a nu fi suficient de bun etc. Si daca ii permitem, frica ne poate tine inchisi intr-o inchisoare confortabila si predictibila.

Dar exista un mod in care frica poate sa te ajute, sa spargi tiparul frustrarilor pentru a obtine ceva cu adevarat valoros in viata. Daca ii permiti, frica poate fi un adevarat factor motivant.

Indiferent de dorintele pe care le au oamenii, indiferent daca acestea sunt mici sau mari, cu totii isi doresc un singur lucru: sa reuseasca in ceea ce isi propun. Chiar daca un scop este important sau nu pentru unii, pentru tine este important si atunci merita sa lupti pentru el.

Sacrificiile pe care le vei face vor merita. Scuzele vor fi eliminate. Vei face orice ca sa reusesti, pentru ca asa sunt creati oamenii. Asa esti creat tu.

Oamenii care au reusit sa duca la bun sfarsit ceea ce si-au propus au avut un avantaj: in loc sa lase frica sa ii acapareze, au folosit-o ca pe o parghie. Ei sunt constienti ca este normal sa apara frica in viata unui om si in loc sa o priveasca ca pe un dusman, prefera sa o faca aliatul lor.

Frica poate fi o sursa de energie si motivatie daca inveti cum sa o transformi in ceva pozitiv.

Cum faci si tu pentru a avea o gandire ca a lor? Iata cum:

Invata sa iti recunosti si sa iti accepti fricile

Oamenii in general nu realizeaza ca blocajul in care se pot afla la un moment dat poate fi frica. Cum poti sa iti depasesti frica daca nici macar nu stii ca exista?

de exemplu, daca urmeaza sa se schimbe ceva in viata ta si tu esti apasat de nelinisti, griji si ezitari, atunci inseamna ca a aparut frica de schimbare. De multe ori fricile sunt ilogice, asa ca scrie o lista cu motivele pentru care eziti sa faci acea schimbare.

Citeste-le apoi si incearca sa iti dai seama daca motivele acelea sunt fondate, daca se pot rezolva intr-un fel si daca merita sa renunti la schimbare sau nu.

La fel poate functiona si in cazul altor frici. Punandu-ti intrebari: “de ce ma simt asa”, “de unde vine starea mea”, vei fi capabil sa iti identifici frica si apoi sa identifici motivele din spatele ei.

Astfel frica devine un avantaj pentru ca poti identifica riscurile care pot aparea si moduri prin care le poti diminua sau chiar elimina.

Treci la actiune

Asta e partea cea mai grea. Ti-ai identificat frica, ti-ai identificat motivele din spatele ei. Acum trebuie sa iti convingi mintea sa faca o schimbare. Sa te convingi pe tine insuti sa actionezi in ciuda fricii. Gandeste-te la ce ai de pierdut daca nu vei actiona.

Oamenii au tendinta de a respinge frica, de a incerca sa nu se gandeasca la ea, cand in realitate poate fi carburantul care sa le dea impulsul de a-si atinge visele.

 

Daca vrei sa avansezi in cariera dar cu toate astea ai retineri si parca te autosabotezi mereu (frica de esec) – gandeste-te ce ai putea pierde daca te lasi invins de frica: nu vei avea un salariu mai mare, o functie mai importanta, beneficii mai mari etc

Daca iti place cineva si ai vrea sa faci primul pas, dar ai retineri (frica de respingere) – gandeste-te ce ai putea pierde: daca sentimentele sunt impartasite, te-ai putea simti bine in compania cuiva de care te simti atras/a si cine stie, poate ca va iesi ceva frumos pe viitor si vei avea  relatia de iubire mult dorita.

Daca ramai intr-o relatie in care exista abuz emotional/fizic doar pentru ca esti dependent/a de acea persoana (frica de abandon) – ce vei pierde? Vei pierde o viata fericita si implinita, o viata in care ai putea intalni pe cineva care chiar sa te merite.

Iar exemplele pot continua, sper ca ai prins ideea.

“Intotdeauna fa ceea ce ti-e frica sa faci” – Ralph Waldo Emerson

Gandeste-te asa: intotdeauna cand vei avea parte de ceva nou in viata ta, va aparea si frica. Este inevitabila. Asa ca nu trebuie sa o eviti, ci sa o accepti si sa o folosesti in avantajul tau asa cum foloseste masina carburantul.

Pe scurt: identifica frica, evalueaza riscurile, cauta moduri de eliminare sau diminuare a riscurilor si gandeste-te la ceea ce ai de pierdut daca te lasi acaparat de frici. Nu trebuie sa treci peste frica ta, ci sa treci prin ea.

[mailerlite_form form_id=2]

 

 

 

Facebook Comments
Distribuie daca ti-a placut:

No Comments Found

Inline
Inline