Dezvoltare personala

De ce o perioada de criza poate fi un lucru pozitiv

  • 17 aprilie 2015
criza

Oricine, macar o data in viata, trece prin momente dificile, trece printr-o criza. Acest cuvant are o conotatie negativa, bineinteles, pentru ca este asociata cu o perioada din viata extrem de grea, adusa de circumstante dincolo de “controlul” unui individ: pierderea unei persoane dragi, probleme familiale, probleme financiare sau probleme de sanatate.

Uneori aceste crize aduc persoana respectiva pana la un punct in care simte ca si-a pierdut scopul in viata sau ca nu mai stie incotro sa o apuce.

Ceea ce nu ne dam seama este ca fiecare criza poate avea un impact pozitiv pe termen lung si sa fie constructiva. Cand trecem printr-o criza avem o oportunitate sa ne “restructuram” si sa devenim indivizi mai puternici pentru a ne adapta mai bine la problemele vietii curente. Iata niste oportunitati pe care ni le ofera perioadele grele din viata noastra:

“Spargerea” iluziilor

De cele mai multe ori, o criza trezeste la realitate individul. Poate fi atat de distructiva incat intreaga realitate sa i sa para ca “s-a intors cu susul in jos”. Intr-un anumit fel acest lucru poate fi un lucru pozitiv. In viata ne cream diverse convingeri, atasamente si idei care de foarte multe ori sunt iluzorii. Unele dintre ele cresc din ce in ce mai mult si se intaresc prin deciziile pe care individul le ia si experientele prin care trece. Aceste realitati fabricate sau iluziile pot fi atat de adanc inradacinate incat doar printr-un soc sau printr-o criza le poti strapunge.

Dezbracat de aceste iluzii individul realizeaza cat de atasat era sau ca ceea ce avea/traia nu era autentic.

Descoperirea unor noi intelesuri

Cand cineva trece printr-o criza isi schimba perspectiva asupra vietii. Cu aceste schimbari fundamentale ale valorilor, individul isi da o sansa pentru a descoperi noi intelesuri si semne din jurul nostru care simbolizeaza ceva. Ii schimba limbajul vietii si ii se pot oferi ulterior experiente pe care altadata nu le-ar fi trait.

Schimbarea

O criza te poate scutura din temelii. Nu ne dorim mereu schimbarea, dar uneori e binevenita. Desi perioada de criza poate fi intunecata si dureroasa, ne poate reinvia catre noi inceputuri –o schimbare in bine.

Oportunitatea de a depasi fricile

10 Steps for Overcoming the Fear of Making a Change

In cea mai intunecata ora ne confruntam cei mai mari demoni. Fricile ne pot persecuta toata viata dar fara aceasta criza nu am avea posibilitatea de a le infrunta – si aici zace cea mai mare sansa a noastra de a depasi o frica.

Iti rebooteaza sistemul

Prin distrugerea iluziilor si depasirea fricilor treci printr-o restartare a sistemului interior. Criza poate fi un proces de curatare. Bineinteles ca nu iti pare asa in timp ce o experimentezi, dar dupa ce trece “furtuna” ai alti ochi si o inima mai puternica. Cateodata o criza poate fi considerata o moarte a ego-ului – si cu moartea vine renasterea.

Devii mai puternic

Crizele ne testeaza pe toti. In acele momente ne simtim complet pierduti si raniti, dar acolo exista o oportunitate de a fi testati. O criza poate fi vazuta si ca o initiere in viata – o provocare care te va duce la un nou nivel existential. La final vei fi mai puternic si mai deschis spre furtunile vietii.

Intri in contact cu adevaratul TU

Iluziile care dispar intr-o criza pot fi despre evenimente exterioare sau despre tine ca persoana. Avem multe iluzii despre noi, identitati care nu sunt autentice. Avem multe pareri despre noi si uneori e posibil sa nu fie reale. Cand iluziile dispar, devii mai deschis de a vedea aspectul real al adevaratului TU.

Vei fi mai deschis spre iubire

open-up-to-love

Chiar si cele mai dure caractere se pot inmuia in mijlocul unei crize. Realizam cat de fragili si sensibili suntem. Intelegem importanta altor oameni din viata noastra si cat de importanta este iubirea. O criza poate fi o oportunitate reala de a incheia socotelile cu trecutul. In perioadele grele oamenii inteleg cat de prinsi erau in plasa carierei sau a altor lucruri in detrimentul dragostei.

Sper ca acest articol te ajuta sa iti amintesti ca esti in control si poti sa iti folosesti puterea interioara spre schimbari pozitive in viata. Oricat de mult ai uri o criza, cele mai importante lectii vin din acele momente.

[mailerlite_form form_id=2]

Facebook Comments
Distribuie daca ti-a placut:

No Comments Found

Inline
Inline