Dezvoltare personala

9 sfaturi esentiale ca sa iti schimbi viata

 • 2 octombrie 2014

“Daca nu ne schimbam, nu crestem. Daca nu crestem, atunci nu traim cu adevarat” – Gail Sheehy

Daca vrei sa evoluezi, trebuie sa schimbi uneori lucruri din viata ta. Nu poti sa cresti daca stai doar acolo unde esti. Nu poti sa evoluezi daca nu iti schimbi modul in care gandesti si actionezi. De fapt, schimbarile in viata sunt un proces continuu. Nu se termina niciodata.

Iata niste sfaturi care te vor ajuta sa faci anumite schimbari in viata:

 1. Incetineste

Trebuie sa iti aloci timp sa te gandesti si sa reflectezi. Daca esti tot timpul ocupat nu vei avea timp sa te gandesti la viata ta, la telurile tale si la cat de aproape sau cat de departe esti in realizarea lor. Eddie Cantor spunea ”Incetineste si bucura-te de viata. Daca te vei misca prea repede nu vei pierde doar peisajul ci vei pierde si sensul a ceea ce faci si unde te indrepti.”

 1. Fii dispus sa te schimbi

Voina este necesara. Este viata ta; nimeni nu o poate schimba pentru tine. In primul rand, ca sa ai vointa, trebuie sa realizezi ca viata ta poate fi mai buna decat este in acest moment. Nu conteaza cat de buna este viata ta, intotdeauna poate fi mai buna. Pe de alta parte, nu te simti descurajat daca simti ca viata ta nu pare foarte buna in acest moment. Intotdeauna poti face o schimbare.

 1. Accepta responsabilitatea

Este necesar sa acccepti responsabilitatea pentru viata ta. Nu da vina pe altii pentru ceea ce ti se intampla. Nu da vina pe familie, pe prieteni, pe sefi sau pe economie. Daca viata ta merge spre sus sau jos este din cauza ta.

“Intotdeauna devenim mai eficienti atunci cand decidem sa ne schimbam noi decat atunci cand cerem ca lucrurile sa se schimbe pentru noi” – Stephen Covey

 1. Gaseste valorile interioare

In adancul inimii tale ai niste principii care stii ca sunt adevarate. Acorda-ti timp pentru a le descoperi. Care crezi ca este lucrul cel mai de pret in viata? Ce idei trebuie sa urmezi ca sa traiesti cu adevarat in viata? Ce trebuie sa faci ca sa te simti fericit? Gaseste-le, descopera-le, si reaminteste-ti permanent de ele.

 1. Gaseste-ti un tel

Schimbarea nu e usoara deoarece este o inertie normala pe care trebuie sa o depasesti. Trebuie sa iesi din zona ta de comfort. Iar pentru asta iti trebuie ceva care sa te ajute. Telul tau este energia de care ai nevoie, este ceea ce iti va da putere in tot ceea ce faci.

 1. Inlocuieste afirmatiile limitate cu afirmatii pozitive

Afirmatiile limitate sunt printre cele mai mari obstacole din viata. Trebuie sa le identifici mai intai ca apoi sa le inlocuiesti. Pentru a face asta gandeste-te la momentele cand incepi sa spui:

 • “Nu pot…”
 • “Nu voi fi capabil sa…”
 • “In niciun caz…”
 • “Nu voi reusi sa…”

De fiecare care data cand iti va veni sa spui ceva asemanator, incearca sa inlocuiesti cu afirmatii pozitive.

 1. Inlocuieste obiceiurile proaste cu obiceiuri pozitive

Pe langa inlocuirea afirmatiilor care te limiteaza, trebuie sa identifici si obiceiurile proaste. Sunt obiceiuri care te trag in jos? Stii ca ai obiceiuri la care trebuie sa renunti? A venit momentul sa o faci.

Si, ca sa iti fie mai usor, in loc sa te concentrezi pe renuntare, ar trebui sa iti gasesti alte obiceiuri care sa le inlocuiasca. De exemplu, sa zicem ca ai un obicei de a-ti petrece timpul liber in fata televizorului. In loc sa te focalizezi pe reducerea acestui timp, ar trebui sa incerci sa faci altceva in timpul tau liber. Ai putea sa citesti o carte.

 1. Nu iti face prea mari iluzii

Incearca sa fii realist. Daca ai de la inceput asteptarile realistice, nu vei fi descurajat foarte tare in caz ca lucrurile nu vor merge asa cum ti-ai dorit. Schimbarea ia timp, sa realizezi ceva ia timp, asa ca asteptarile potrivie te pregatesc sa fii perseverent in momente dificile.

 1. Mentine avantul

Cel mai dificil moment este intotdeauna inceputul. O data ce ai trecut de inceput, lucrurile vor deveni mai usoare daca iti mentii elanul. Gandeste-te ca ar trebui sa impingi o masina. Cel mai dificil lucru este pornesti masina din loc. O data ce se misca, iti este mai usor sa o impingi, asta daca nu te opresti.

In mod similar asa e si cu viata noastra. Atata timp cat nu te opresti, lucrurile devin mai usoare pe zi ce trece. Asadar, incepe azi cu schimbarea!

Facebook Comments
Distribuie daca ti-a placut:

No Comments Found

Inline
Inline