Dezvoltare personala

Ce se intampla, de fapt, cand iti pierzi motivatia?

  • 2 octombrie 2017
motivatia

Ai o idee, un vis, o dorinta, iti setezi un tel pentru a-l obtine, dar undeva la jumatatea drumului “te pierzi” si motivatia incepe sa se estompeze cate putin, pana dispare. Dar chiar dispare cu adevarat?

Cercetarile ne arata ca exista doua tipuri de motivatie si se schimba in drumul lor spre destinatie.

Primul tip de motivatie pe care il simtim cand ne stabilim un obiectiv este motivatia de incurajare. Ne incurajam singuri sa obtinem rezultatul dorit.

Pe parcursul calatoriei, motivatia de incurajare se pierde (cel putin asa credem noi), si astfel apare motivatia de protejare, cand nu ne mai concentram pe rezultatul dorit ci incercam sa protejam ceea ce am obtinut pana la momentul acela.

In momentul motivatiei de protejare, oamenii de cele mai multe ori se dau batuti pentru ca simt ca acel combustibil cu care au pornit la drum s-a consumat. Ei spun ca “si-au pierdut motivatia”.

Ce sa faci cand ti se intampla si tie acelasi lucru? Iata 2 strategii pe care sa le folosesti pentru a te motiva sa duci lucrurile la bun sfarsit:

  1. Identifica valoarea pierderii tale

Primul pas este sa iti amintesti ce ai de pierdut daca renunti, daca nu iti duci la bun sfarsit obiectivul.

Cand te vei uita in urma peste ceva timp, nu vei putea spune “am facut tot ce am putut pentru a-mi duce visul la bun sfarsit”, ci vei spune “m-am dat batut”.

Ca sa fim clari, nu este nicio rusine sa renunti. Uneori este chiar recomandabil sa faci o pauza sau sa pui proiectul deoparte pentru ca asa este cel mai bine pentru sanatatea ta fizica si mentala.

Dar daca esti perfect capabil sa duci la bun sfarsit obiectivul tau si doar iti lipseste combustibilul, scrie o lista cu lucrurile pe care le ai “de platit” daca renunti: te va costa mandria ta, te va costa rezultatul financiar si lucrurile pe care le-ai fi facut cu acei bani (in caz ca obiectivul tau este unul financiar), energia pe care ai depus-o deja pana la in acel moment, timpul investit. Cu alte cuvinte vei pierde toate avantajele pe care ti le-ar fi adus indeplinirea obiectivului tau.

Scrie toate acestea fiind atent la ce emotii iti declanseaza toate astea. Te simti usurat ca renunti sau suparat? Pentru ca o data ce scrii toate astea te vei intreba: merita sa renunt la toate astea?

  1. Gaseste inspiratie

Daca tu crezi ca esti singurul de pe planeta asta care a intalnit obstacole si care si-a pierdut motivatia in drumul spre succes, te inseli. Indiferent care este scopul tau: ca vrei sa slabesti, sa renunti la fumat, sa intri la o anumita facultate, sa obtii un anumit job, sa dezvolti o anumita afacere etc, a existat cineva inaintea ta care a avut acelasi obiectiv ca si tine si care a vrut sa se dea batut dar nu a facut-o.

Gaseste-i pe acei oameni. Cauta-i pe Google, citeste-le povestile inspirationale si ia-ti doza de motivatie. Pentru ca exact ca o masina, ai nevoie din cand in cand de ceva care sa te ajute “sa functionezi”, sa mergi mai departe.

Si nu uita: daca planul nu functioneaza, schimba planul, nu obiectivul. Scuzele vor fi tot timpul acolo pentru tine, dar oportunitatile nu. Ele vin si pleaca.

[mailerlite_form form_id=2]
Facebook Comments
Distribuie daca ti-a placut:

No Comments Found

Inline
Inline