Evolutie spirituala

Ghidul incepatorului catre implinire de sine

  • 24 mai 2017

Speta reala:  Doua femei au o conversatie intr-o cafenea. Sa zicem doamna A si doamna B. Doamna A spune ca are nevoie de ceva mai mult in viata ei. Doamna B ii tot dadea sugestii: nu iti mai place locul de munca? Poate ai nevoie de un hobby? De o coafura noua? Dar doamna A nu putea sa zica exact, dar simtea ca ceva “lipseste”.

Multe persoane au la un moment dat in viata acest sentiment. Chiar daca au tot ce isi doresc material si personal, totusi simt ca ceva lipseste, dar nu pot identifica acel lucru.

Pentru ca acel ceva este implinirea de sine.

Ce este implinirea de sine? Este starea care te impinge peste limite, sa devii o versiune mai buna a ta. Pe scurt, o metoda de a-ti indeplini pe deplin nevoile.

Si aici nu ma refer la nevoia de a dormi sau de a manca – inseamna fiecare nevoie de la cea de baza pana la cea mai inalta.

Si nu este usor sa faci asta. Oricine poate sa spuna “ Vreau sa fac lucrurile care ma fac fericit.”, dar:

  • trebuie sa stii ce te face cu adevarat fericit;
  • trebuie sa cum sa faci lucrul care te face cu adevarat fericit.

Cat de usor este sa accepti un job care ti s-a oferit, chiar daca nu ti-l doresti cu adevarat, doar pentru ca nu mai vrei sa mergi la interviuri.

Este o diferenta intre a veni acasa de la munca si a te ocupa de afacerea ta online pe care o visezi de mult sau sa vii si sa te asezi in fata televizorului.

Piramida nevoilor de Abraham Maslow

Poate ai mai auzit de ea, dar pentru a vorbi de implinirea de sine, trebuie sa o precizam pe scurt. Aceasta piramida ne spune faptul ca fiecare om are diferite stadii ale nevoilor sale, pe care trebuie sa indeplineasca pentru a trai. Cu cat aceste nevoi sunt mai implinite, cu atat calitatea vietii este mai buna.

Piramida aceasta explica cum nevoile tale sunt impartite in 5 de stadii:

  • Nevoi fiziologice – nevoile de baza pe care le avem, nevoi fara de care nu putem supravietui;
  • Nevoia de securitate – avem nevoie sa ne simtim in siguranta – sa avem un job stabil, sa fim sanatosi, sa avem suportul familiei etc
  • Nevoia de apartenenta – sa te simti iubit, satifacut, dorit
  • Nevoia de stima – sa te simti bine tu cu tine insuti
  • Nevoia de implinire de sine sau autoactualizare – sa ne implinim nevoile sufletului

Cu alte cuvinte, poti obtine implinirea de sine doar atunci cand celelalte nevoi au fost satisfacute. Abia atunci esti gata sa iti maximizezi puterea interioara.

Foarte multe persoane nu ajung niciodata la treapta cea mai de sus pe piramida pentru ca fie avem o stima de sine scazuta, fie depresie, anxietate sau orice altceva.

Daca privesti piramida, poti spune care treapta ti se pare greu de atins?

Cei care sufera de depresie, de exemplu, pot ramane blocati la nivelul nevoilor fiziologice, atunci cand depresia este crunta – nu simt sa faca altceva decat minimul necesar supravietuirii – sa manance, sa respire, sa mearga la toaleta si sa doarma.

Anxietatea reiese din lipsa de securitate – cati dintre oameni nu se simti nesiguri cand e vorba de viitor, de job, nesiguri cand vine vorba de propriul corp?

De fapt, ca sa ajungi in varful piramidei, trebuie sa te asiguri ca ai o baza solida. Trebuie sa te asiguri ca fiecare treapta a nevoilor este pe deplin atinsa. Asta te intareste si te ajuta sa te dezvolti prin satisfacerea intregilor nevoi, rezolvand problemele pe care le aduc fiecare dintre ele.

Nu uita ca implinirea de sine e o calatorie de care trebuie sa fii pe deplin constient, trebuie sa muncesti zilnic pentru a te dezvolta. Uneori e usor dar de cele mai multe ori e greu, pentru ca pentru asta trebuie sa iti vindeci bagajul emotional, ranile pe care le ai inca din copilarie.

Viata este prea scurta sa o irosesti situandu-te la baza piramidei mereu. Este timpul sa actionezi, sa faci un plan pentru a te dezvolta. Nu uita: cate o treapta pe rand.

Mult noroc in calatoria ta!

[mailerlite_form form_id=2]

Facebook Comments
Distribuie daca ti-a placut:

No Comments Found

Inline
Inline