Dezvoltare personala

Si tu iti suprimi emotiile? Cum sa te conectezi mai des cu ele

  • 7 mai 2017

Pentru multe persoane este dificil sa isi exprime emotiile. Ele tind fie sa isi ascunda emotiile ori sa le exteriorizeze in moduri neasteptate si brutale.

Nu se poate spune ca exista neaparat emotii pozitive si negative, ci pur si simplu emotii. Asta pentru ca este NORMAL sa le simti pe ambele. Asa sunt create fiintele umane: sa experimenteze toate emotiile.

In societatea noastra, emotiile sunt vazute adesea ca un semn de slabiciune.  Sunt vazute ca opusul “rationalului” si al “inteligentei” si acest lucru face dificil pentru oameni sa isi exprime emotiile. Nu vor sa fie vazuti ca fiind slabi.

Totusi emotiile joaca un rol imens in modul cum intelegem lumea si cum comunicam cu ceilalti. Astfel ca este important sa invatam cum sa ne conectam cu emotiile noastre.

Fii constient de suprimarea emotiilor

Constientizarea faptului ca ascunzi emotiile cat mai adanc in tine este primul pas in a te conecta cu ele.

Un semn ca acestea sunt suprimate este ca emotiile erup ca un vulcan cand te astepti mai putin. De exemplu, petreci mult timp nespunandu-i unei persoane ceea ce te deranjeaza la el, si intr-o zi pur si simplu explodezi.

Cand nu iti permiti sa te exprimi sau sa iti eliberezi emotiile intr-un mod sanatos, ajungi intr-un moment cand nu le mai poti controla.

Alte semne ale suprimarii emotiilor pot fi stres intens, anxietate, oboseala si chiar insomnie. Daca tii emotiile ascunse de obicei te simti mai rau din punct de vedere fizic.

Acorda-ti timp zilnic pentru a te intreba ce simti

Daca petreci 5-10 minute pe zi stand pe un scaun si intrebandu-te ce simti in acel moment, poate face o mare diferenta in a realiza cat de bine esti conectat cu propriile emotii.

De multe ori oamenii vad emotiile ca un fel de “background” al vietii de zi cu zi, astfel ca daca te opresti un pic sa iti analizezi emotiile poate fi un lucru extrem de sanatos pentru tine.

Daca ai obiceiul sa practici meditatia, foloseste-te de o sesiune doar pentru a-ti analiza emotiile.

Nu incerca sa rationalizezi totul

Persoanele care nu sunt conectate cu emotiile lor simt o nevoie constanta de a rationaliza orice sentiment.

Chiar daca uneori este util sa iti analizezi emotiile, de multe ori este frumos sa te lasi sa le experimentezi fara sa gasesti neaparat un motiv in spatele existentei lor.

Nu fiecare emotie trebuie sa aiba o explicatie. De fapt, adesea emotiile nu pot fi transpuse verbal.

Trebuie pur si simplu sa le accepti.

Vorbeste cu alte persoane despre ceea ce simti

Este dificil adesea sa spui ceea ce simti celorlalti, dar acest lucru te poate ajuta sa fii onest in primul rand fata de tine, si in al doilea rand le oferi o oportunitate apropiatilor sa te descopere si sa afle lucruri pe care poate nici nu le-au avut in vedere.

Multe emotii sunt conduse de relatiile cu alte persoane – emotii sociale – precum dragostea, furia, dezamagirea, rusinea, vina si mandria.

Prin deschiderea ta fata de ceilalti iti implinesti nevoile emotionale la un nivel profund.

Gaseste moduri de a-ti exprima emotiile intr-un mod creativ

Exprimarea emotiilor se poate face prin activitati precum muzica, dansul, scrisul, fotografia, pictura sau orice alt lucru de care esti pasionat.

Arta iti ofera adesea oportunitatea de a-ti exprima sentimentele intr-un mod in care nu o poti face verbal.

[mailerlite_form form_id=2]

Facebook Comments
Distribuie daca ti-a placut:

1 Comment

  • Dogaru Oana Laura

    Artistii isi descarca emotiile in arta.Fara emotii arta nu se naste.Si o fire emotiva poate fi fericita daca isi canalizeaza emotiile in sens pozitiv.O fire emotiva este empatica , deoarece simte emotii mai intens si ajunge sa le inteleaga si pe ale altora

Comments are closed.

Inline
Inline