Evolutie spirituala

Tipuri de suflete: 7 roluri in esenta (II)

 • 25 septembrie 2014

In acest articol veti afla alte lucruri interesante despre cele 7 tipuri de suflete (Servitorul, Mestesugarul, Razboinicul, Scolarul, Inteleptul, Preotul, Regele). In caz ca nu ati citit prima parte il regasiti aici.

Sase din cele 7 tipuri de suflete pot fi prezentate pe perechi. Cei care sunt in aceeasi pereche au un scop similar in viata:

 • Preotul si Servitorul sunt ambii dornici sa serveasca o cauza buna, cauta sa imbunatateasca, atat cat se poate, calitatea vietii celorlalti, au mereu intentii bune. Ei sunt de natura inspirationala.
 • Inteleptul si Mestesugarul aduc idei bune vietii, incearca sa isi exprime gandurile si sentimentele si sa le puna in practica, le place sa schimbe perceptiile. Ei sunt specialisti in exprimare.
 • Regele si Razboinicul sunt specialisti in a actiona, le place sa puna in practica diferite obiective, isi seteaza teluri si le urmeaza cu perseverenta.roles-in-pairs-400

Scolarii stau singuri, avand un rol neutru. Ei sunt specialisti in a asimila, absorbind cunoastere de la viata.

In fiecare dintre perechi (actiune, exprimare si inspiratie), unul este “cardinal” si celalalt “ordinal”. Un alt mod de a exprima de fapt YIN si YANG.

Partea cardinala a perechilor este yang: proactiva, expansiva, condusa de ceva, mereu in fata, focalizat pe o imagine de ansamblu. Partea ordinala este yin: reactiva, mereu in spare, introspectiva si cu un nivel de focalizare asupra detaliilor. Iata cum sunt acestea prezentate:

 • Rolurile de actiune – Regele este cardinal si Razboinicul este ordinal. Ca o simpla analogie, regii adera la razboi si Razboinicul duce batalia.
 • Rolurile de exprimare – Inteleptul este cardinal si Mestesugarul ordinal. In lumea spectacolelelor, Inteleptul ar prezenta show-ul, show creat si pus la punct de Mestesugar.
 • Rolurile de inspiratie – Preotul este cardinal si Servitorul este ordinal. Daca este sa ne referim la pastorit, preotii sunt cei care muta intreaga turma spre pasuni mai bune in timp ce servitorii tind sa mute animalele in nevoie.

Scolarul nu este nici cardinal, nici ordinar, dar este cumva la intersectia tuturor perechilor. Ca sa ne referim tot in sens metaforic: scolarii ar fi cei care scriu cronicile despre razboi, inregistreaza show-urile si studiaza oile.

Pozitiv si Negativ

Este important sa intelegem ca ne putem manifesta potentialul in moduri diferite. La extreme, fiecare rol are un pol pozitiv si unul negativ.

 • Polul pozitiv reprezinta exprimarea sufletului la modul cel mai inalt, mai autentic si pozitiv, sursa dragostei, a adevarului si libertatii.
 • Polul negativ reprezinta exprimarea cea mai de jos a Ego-ului, falsul EU, sursa fricii, a iluziei si a rautatii.

Ca sa va dau un exemplu, Scolarul, cel care absoarbe informatia, are ca pol pozitiv “cunoasterea” si ca pol negativ “teoria”. Cand actioneaza la polul pozitiv, serveste un scop bun, oferind din cunoasterea lui celorlalti. Dar cand actioneaza la polul negativ, tinde sa devina prins in teorii fara nicio utilitate, sau in teorii care nu intereseaza pe nimeni decat pe el, deoarece Ego-ul iese la suprafata.

Asadar polul pozitiv aduce implinire de Sine, iar polul negativ duce spre frustrare. Iata-le in totalitate:

ROL POLUL POZITIV POLUL NEGATIV
Servitorii Serveste spre un bine comun Are atitudine de servitor (isi pierde propria putere)
Mestesugarul Creeaza, aducand idei pozitive vietii Tertip (ideile sunt folosite pentru a le face rau celorlalti)
Razboinicul Este perseverent, influentand vointa celorlalti Constrangere, isi impune propria vointa
Scolarul Cunoastere (invata de la viata) Teorie (se pierde in abstract)
Inteleptul Este comunicativ, transmite mesaje Prolixitate, blocat in ceea ce transmite
Preotul Este motivant, ii inspira pe ceilalti sa se schimbe Fanatism
Regele Isi asuma responsabilitatea si ii conduce pe ceilalti Tirania

 

Rolurile si relatiile

In mod interesant, rolurile percep relatiile in diferite moduri:

 • Pentru Razboinici si Regi (genul care actioneaza), relatiile sunt o chestiune de fidelitate sau loialitate
 • Pentru Intelepti si Mestesugari (genul care se exprima), relatiile sunt o chestiune de angajament.
 • Pentru Preoti si Servitori (genul care inspira) relatiile sunt o chestiune de daruire.
 • Pentru Scolari (genul care asimilieaza) relatiile sunt o chestiune de implicare.

Descopera ce tip de suflet esti

Unele persoane isi dau seama foarte repede ce fel de suflet sunt, care este natura lor esentiala. Pentru altii nu este chiar asa evident. Pentru a afla ce fel de tip esti, exista un chestionar cu cateva intrebari pe Quibblo. Ca sa vedeti raspunsul chestionarului va obliga sa va faceti cont, dar va puteti conecta cu facebook si nu mai trebuie decat sa puneti o parola.

Acesta este linkul:

http://www.quibblo.com/quiz/atufj3C/Discover-Your-Soul-Type.

Peste 10 000 de oameni au facut acest test si rezultatele coincid cu schema de proportii din articolul anterior. Mi-am facut si eu acest test si a reiesit ca sufletul meu, in esenta lui, este Mestesugar. Voi ce sunteti? 🙂

Facebook Comments
Distribuie daca ti-a placut:

No Comments Found

Inline
Inline